HTML

Juhászblog

Egy juhászbojtár élete a havasokban, ahol mindenféle viszontagságok érnek.

Friss topikok

Linkblog

Tűzugrás

2008.07.01. 15:43 kisbojtár

Ott hagytam abba az előző beszólásom, hogy volt tűzugrás is.

Ez nálunk az egyik legfontosabb társadalmi esemény. Itt derül ki, hogy ki kivel és mennyire komoly a dlog. Ha a templomban kihírdetik az esküvőt az még elmaradhat, na de ha valakik együtt tüzet ugornak ott nem marad el az esküvő. Illetve egyszer elmaradt, ezt is a nagyapám mesélte.

Történt, hogy egyszer görög atléták edzőtáboroztak felénk, így nyárelőn, s mivel mi vendégszerető népek vagyunk, meghíttuk őket is az Iván napi bucsuba. Zajlott is a bucsu, a tűz is leégett már, a párok is gyűltek az ugrásra. Mi meg egyre lestük, hogy választott-e valamelyik atléta leányt magának, de nem nagyon mocorogtak, csak ültek a seggükön, mint a naposkacsák Húsvétkor. Na elkezdődött a tánc, ugrottak szépen a fiúk s lányok vegyest, a végén csak felugrik az egyik maratoni futó kézenragadja a kocsmáros fiát, nekifutnak a tűznek, azt átugorják ketten! Na elkezdődött egyből a kiabálás meg a cifrázása a szép szavaknak, még az a szerencse, hogy futó volt a legény mert ha utólérik meghempergetik a parázsban. A kocsmáros fia is csak a szénapadláson talált menedéket.

De most nem volt ilyen affér a völgyben, mindenki csak a hozzá illővel ugrotta  at üzet. Én most nem ugrottam, már eccer ugrottam, de akkor is jól megégettem magam...

A héten volt a szentjános bogarak rajzása. Ezt igen szeretem elnézegetni, ahogy sötétedik az erdőszél egyre több és több kis lámpás gyúl, mire leszáll az este, teljesen olyan a környék, mintha millió kis lámpással szaladgálnának a lidércek. Szinte beleborzongok még most is. És a finom hársfaillat, ami körüllengi a völgyeket az valami csoda. Csak azt sajnálom, hogy itt a hegyoldalakon már nem él meg a hárs.

Megyek, mert megint elcsámborogtak a birkák.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havasokban.blog.hu/api/trackback/id/tr72548167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása