HTML

Juhászblog

Egy juhászbojtár élete a havasokban, ahol mindenféle viszontagságok érnek.

Friss topikok

Linkblog

bucsu

2008.06.20. 14:56 kisbojtár

A hét végén bucsu lesz a falu szélin! Így írom bucsu, mer' itt csak úgy hívják, tudom a városban búcsut szoktak tartani, de nálunk olyan hirtelen beszélnek a népek, hogy minég lemarad valamicske, szavacska. Vagy csak megrövidül. Nekem is figyelnem kell, hogy érthetően írjak, de ha mégis szúrja valaki szemét az írás stílusos szabálytalansága ne vegye a lelkire.

No hát a bucsu (tudom azt is, hohy háttal nem kezdünk mondatba) igen nagy esemény, ilyenkor összegyűl a havasok apraja-nagyja és odacsődül mindenki a láncoshinta köré. Délután már kicsit távolabb állunk, mert előfordul néha, hogy egy-egy beborozott legénynek felkavarodott a gyomra és mikor a zeniten járt a hintával kiadta magából a jó savankás vörösbort meg a birkapörköltet, hát ezért a délutáni mise után, már távolabb húzódunk.

Na de ott tartottam, hogy összejövünk, mindenki lehozza a portékáit, bőröket, fafaragást, azt eladjuk a városiaknak, akik ilyenkor szintén megjelennek. Olyan nagy buszokkal gyönnek, hogy még emeletbe vannak rakva. De jönnek ám a fináncok is, azt mindég kérdik, hogy honnan van a szilvalé, meg a törköly, nem is rakjok ki csak a kosár aljából áruljuk. A múltkor a komámat meg el is akarták vezetni, mer a szamár két farkasbőrit is elhozta és kirakta a placra. Hiába mondta aztán, hogy hegyesfülű birka, nem hittek neki, még szerencs, hogy a nagy kavarodásban tényleg birkabőrré véltoztak és mivel nem volt korpusz delikatusz (vagy valami ilyeset mondtak) nem volt cselekmény sem. Nagy duzzogva elmentek a fináncok meg a csendőrök. Ha jó a vásár bizony másnap erőssen szok fájni at ember feje. Egyébként békésen szokot telni az ilyen esemény, legutóbb 3 éve volt egy kis szúrkálás, de az se volt vészes mer akit meglékeltek 2 hónap múlva már itthon is volt. Igaz elég rossz bőrben találtuk, mert első útja a kocsmába vezetett. Mundtuk is neki, hogy ha már ilyen soká oda volt akkor kérhetet volna jobb bőrt is magára. Szegény fuvaros, aki a kés másik végén volt még mindig az áristomban van. Mindig mondjuk, hogy ne késsel essenek egymáynak, de ezek a mai fiatalok már csak ilyenek.

A jövő héten beszámolok a bocsu folyásáról.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havasokban.blog.hu/api/trackback/id/tr4530826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása